По случай наближаващия 24 май  стартира  . Тя цели да фокусира общественото

...
По случай наближаващия 24 май  стартира  . Тя цели да фокусира общественото
Коментари Харесай

Стартира инициативата „Българската кирилица“

По случай наближаващия 24 май  стартира  . Тя цели да концентрира публичното внимание върху потреблението на българска кирилица в колкото се може повече уеб страници и други онлайн и офлайн планове.

Създадена в края на IX век в Преславската книжовна школа от Климент Охридски, през днешния ден кирилицата се употребява от редица славянски нации, както и от някои неславянски. Сред употребяващите я, наред с България, са и Сърбия, Македония, Босна и Херцеговина, Черна гора, Украйна, Русия, Монголия и доста други страни. С възникването на книгопечатането съветската писменост мощно се латинизира и оттогава пътищата на българската и съветската кирилици се разделят.

“По разнообразни аргументи през днешния ден у доста от нас липсва сензитивност по тематиката и това води до всеобщо потребление на съветската кирилица при доста български печатни и онлайн текстове. С актуалната самодейност се обръщаме към всички, които поддържат българската кирилица, да подпишат Манифеста ни, както и да ни изпращат информация за уеб сайтове и за офлайн реклами, основани на българска кирилица. Каним всеки дизайнер, програмист, маркетолог, създател и медиа в България да употребяват в работата си българската кирилица, тъй като тя е красива и многообразна ” – споделя Жюстин Томс, съосновател на състезанието “Сайт на годината ”.

В критериите за оценка на конкуренцията тази година ще участва и значима бонус точка за потребление на българска кирилица. Освен това искащите да се записват в състезанието ще могат да създадат това на 24 май с 50% отстъпка (или за 70 лева).

Основни разлики сред българската и съветската кирилица

Разликите сред тях не са огромни, само че при по-внимателно вглеждане се вижда, че еднакъв текст наподобява друго. Те са най-видими при дребните букви – съветската кирилица е учредена на основните латински букви във формата, както на основните, по този начин и на дребните букви. От друга страна, българската кирилица е основана на ръкописното изписване на формата на дребните знаци. Те са по-обли, по-уникални и по-лесно разпознаваеми от тези на основните, което улеснява по-бързото четене.

На уеб страницата на самодейността “Българската кирилица ” може да бъде открита подробна информация за  историята и разликите сред двете форми. Там уредниците ѝ изясняват в детайли по какъв начин да инсталираме шрифтове с българска кирилица, както и по какъв начин да ги използваме в другите типове софтуери.

Вижте повече тук: 

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР